En meter smörgåstårta

En meter smörgåstårta är ett härligt sätt att bjuda gästerna på en i ögonfallande måltid. Det ser lyxigt och festligt ut och är samtidigt väldigt smidigt med en smörgåstårta som både tillagas och äts på längden. Var och en av gästerna kan ta precis så stor bit smörgåstårta som man själv vill. Den här metern smörgåstårta består av räkor, skinka, gurka, pepparrot, majonnäs och gräddfil upplagt på sandwichbröd.

12-16 bitar smörgåstårta

 

 

Ingredienser

  • 1 kg orensade (tinade) räkor
  • 8 skivor längdskuret sandwichbröd (ca 25 cm långa skivor av vitt bröd)
  • 3 dl gräddfil
  • 3 dl majonnäs
  • ca 300 g rökt mager skinka
  • ca 2 dm färsk gurka
  • 2-3 msk riven pepparrot
  • dill
Tillagning

1. Skala räkorna.

2. Kantskär ev. brödskivorna lite lätt. Lägg ihop fyra av dem till en lång längd – gärna på frysfolie (håller bättre än vanlig aluminium folie att skära på). Den kan sedan flyttas över på t.ex. en meterlång bräda.

3. Blanda gräddfil och majonnäs. Skär skinkan och gurkan i mycket små tärningar. Rör ihop dem med ungefär 1 ½ dl av gräddfil-majonnäsblandningen. Fördela röran längs brödskivorna så att de blir täckta. Lägg de fyra andra skivorna över.

4. Smaksätt resten av gräddfil-majonnäsen med riven pepparrot. Bred ut blandningen längs de översta brödskivorna.

5. Strö över lite hackad dill. lägg på de skalade räkorna och garnera med små dillkvistar.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *